Encyclopaedia of Islam = EI

Een van de belangrijkste naslagwerken voor arabisten, ‘islamologen’ en iranisten is de Encyclopaedia of Islam. New Edition, 11 dln. + Suppl., Indices, Leiden 1960–2004; afgekort: EI 2. Er is ook een Franstalige uitgave. De ondertitel is New Edition: het is namelijk de tweede uitgave, die vanaf 1960 in afleveringen begon te verschijnen. De eerste verscheen in het Duits en Engels van 1913–1938 en is grotendeels verouderd. De derde uitgave (EI 3) is aan het verschijnen. De letter A is al bijna klaar.
Deze encyclopedie is te raadplegen in universiteitsbibliotheken, is voor veel geld te koop en is ook online te raadplegen. Maar ook dat kost veel geld, tenzij U via een universiteitsnetwerk kostenloos toegang tot het werk hebt.

De trefwoorden zijn in het Arabisch, in transcriptie. Het juiste trefwoord moet U dus eerst te binnen schieten. Hulp bieden indexbanden, waar plaats- en personennamen, maar ook andere zoekbegrippen en onderwerpen in het Engels resp. Frans worden opgevoerd. Niet alleen alle islamitische onderwerpen door de eeuwen heen, ook voorislamitische, historische en literaire onderwerpen en namen uit alle islamitische landen worden in de EI behandeld.

Hoe citeert U een artikel uit de Encyclopaedia of Islam? Er zijn mensen die alleen de titel van het artikel noemen. Het is juister en beleefder ten opzichte van de schrijver om eerst de auteur te noemen. Het zijn tenslotte met name genoemde individuen die de artikelen geschreven hebben; zij dragen ook de verantwoording voor het daarin gezegde.

Ik citeer bij voorbeeld als volgt: T. Fahd, ‘Djafr,’ in EI 2. De afkorting is algemeen bekend, die kan ten overvloede vooraan uw bibliografie eventueel nog verklaard worden. Deel, verschijningsjaar en paginanummer noemen heeft niet veel zin, tenzij U een van deze elementen wilt benadrukken.

De EI heeft heel goede, maar ook zeer matige of reeds verouderde artikelen. Voor oriëntalistenhaters is zij een haatobject bij uitstek, wat misschien wijst op haar kwaliteit. De derde uitgave is wat minder omvattend, wat ‘populairder’ dan de tweede. Dat zie je vaker bij encyclopediën: ook de Brittanica had haar hoogtepunt al vele jaren geleden.

Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.