Encyclopaedia of the Qur’ān = EQ

Dit is een van de belangrijkste wetenschappelijke naslagwerken over alle onderwerpen die met de koran of met de vroege islam te maken hebben. Het aardige van deze encyclopedie is dat hieraan ook moslimwetenschappers hebben meegewerkt. In Europa zijn daar nog niet veel van, maar in de Verenigde Staten wel. Omdat veel onderwerpen twee of meer maal worden behandeld is er voor elk wat wils.
Deze encyclopedie is te raadplegen in UB’s, is voor veel geld te koop en is ook online te raadplegen. Maar ook dat kost veel geld, tenzij U via een universiteitsnetwerk kostenloos toegang hebt.
De trefwoorden en de eigennamen uit de koran of bijbel worden in het Engels gegeven. Het juiste trefwoord moet U dus in het Engels te binnen schieten. Djāhilīya vindt U bij voorbeeld onder ‘Ignorance’. Deel 6 bevat een index op alle arabische begrippen, koranverzen en eigennamen die bij het zoeken behulpzaam is.
Hoe citeert U een artikel uit de Encyclopaedia of the Qur’ān? Er zijn mensen die alleen de titel van het artikel noemen. Ik vind het juister en beleefder ten opzichte van de schrijver om eerst de auteur te noemen. Het zijn tenslotte met name genoemde individuen die de artikelen geschreven hebben; zij dragen ook de verantwoording voor het daarin gezegde.
Ik citeer bij voorbeeld als volgt: W. E. Shepard, ‘Ignorance,’ in EQ. De afkorting is algemeen bekend en kan vooraan uw bibliografie eventueel nog verklaard worden. Anders dan de EI heeft de EQ één uitgeefster, die daar dan ook op een of andere manier genoemd moet worden

  • EQ = Jane Dammen McAuliffe (uitg.), Encyclopaedia of the Qur’ān, 6 dln., Leiden 2001–2006.
    of
    EQ = Encyclopaedia of the Qur’ān, uitg. Jane Dammen McAuliffe, 6 dln., Leiden 2001–2006.

Bij het citeren deelnummer, verschijningsjaar en paginanummer te noemen heeft alleen zin wanneer U de omvang of verschijningsdatum van het artikel wilt laten zien. Trefwoorden alfabetisch opzoeken kan verder iedereen.

Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s