Arabië

Wat is Arabië? Het gaat hier niet om aardrijkskunde, maar uitsluitend om het woord Arabië in het Nederlands taalgebruik.
Meestal wordt er het Arabisch Schiereiland mee bedoeld. Sommige mensen zeggen Arabië, maar bedoelen: Saoedi-Arabië. Arabië is een geografische naam, Saoedi-Arabië een staatkundige. Die door elkaar te halen is als Amerika zeggen wanneer je de Verenigde Staten bedoelt. Er liggen nog meer staten op het schiereiland!

Anderen zeggen Arabië en bedoelen: de Arabische wereld. Tijdens de opstanden in Tunesië, Egypte en andere Arabische landen kopten de kranten vaak: ‘Arabië in oproer,’ of iets dergelijks. Ook dit is onzorgvuldig taalgebruik. Nog enkele willekeurige citaten uit het Internet:

  • Raadpleeg hieronder onze programma’s voor 2011 (kies in de verschillende regio’s): Azië, Afrika, Arabië, Amerika, Europa …

——

  • Nu in de kiosk. De nieuwe Ontdek Arabia is uit! In dit tijdschrift staan de hoogtepunten van de Arabische wereld centraal.

——

  • Culinair Arabië. De Arabische keuken heeft weinig overeenkomsten met de Europese gastronomie. Toch heb ik ook verschillen geconstateerd tussen landen als Marokko, Tunesië, Libanon en Jordanië. De Marokkaanse couscous is totaal anders dan de couscous van Libanon …

Ook zijn er mensen die Arabië zeggen en blijkbaar de islamitische wereld bedoelen. Maar het is een blunder, Turkije of Iran tot Arabië of de Arabische wereld te rekenen. In Turkije en Iran wordt geen of weinig Arabisch gesproken. Verreweg de meeste moslims zijn geen Arabieren.

Wie prijs stelt op zorgvuldig taalgebruik kan de naam Arabië het best alleen gebruiken wanneer hij over het schiereiland in de Oudheid spreekt. Voor de moderne tijd is ‘het Arabisch Schiereiland’ passender. ‘De Arabische Wereld’ is op zijn plaats wanneer het over verscheidene of alle landen met Arabischtalige inwoners gaat.

Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.