Leerboeken Arabisch

Alle oude leerboeken Modern Standaardarabisch, dus de moderne schrijftaal, kunnen eigenlijk worden weggegooid nu dit voortreffelijke werk bestaat:

  • Kristen Brustad et al., Alif Baa with Multimedia, Introduction to Arabic Letters and Sounds, Plymbridge Distributors Ltd; 2e druk 2009, met DVD.
  • Kristen Brustad et. al., Al-Kitaab fii Taʿallum Al-Arabiyya. A Textbook for Beginning Arabic, dl. 1, Georgetown University Press, 2e druk 2004, met DVD’s.
  • (Deel 2 en 3 zoekt u zelf even op als U deel 1 door hebt.)

Er zijn drie delen, plus een inleidend deeltje om het Arabische schrift te leren. Alle banden worden vergezeld van rijk voorziene DVD’s met audiovisueel materiaal. Op de DVD’s kunt U ook Egyptisch-Arabische teksten aan klikken. Voor het begin vind ik dat niet zo pedagogisch. Twee taalniveaus door elkaar halen leidt waarschijnlijk alleen maar tot verwarring. Maar als het Standaardarabisch eenmaal zit, kort voor Sint Juttemis dus, kunt U alsnog dat Egyptisch eens beluisteren en verinnerlijken.

Het zou me niet verbazen als Nederlandse universiteiten dit boek niet invoerden. Het is arbeidsintensief voor de docenten en verlangt van hen ook een vrij grote verandering in aanpak.

Is het werk geschikt voor zelfstudie? Alleen voor zeer intelligente studenten denk ik, die al ervaring hebben met het leren van andere echt vreemde talen. Het lukt U waarschijnlijk niet. Arabisch leren duurt voor de slimste en meest gedisciplineerde student tenminste twee jaar, met of zonder onderwijs. Een eventueel beschikbare Arabischtalige partner is van beperkt nut, zeker als hij/zij geen grondige kennis heeft van het Moderne Standaardarabisch. Maar ook als hij/zij dat wel heeft is er altijd nog het verschil in taalbeschrijving. In de Arabische landen is men een heel ander soort grammatica gewend dan bij ons. Over de grammatica heeft het leerboek gelijk en niet de partner, ook al is de grammatica bij Brustad wat onderontwikkeld gebleven.

Leerboeken voor het klassieke, dus het oudere Arabisch bestaan eigenlijk niet, of ze zijn van bedroevende kwaliteit, zoals de verschillende werkjes die beogen het Arabisch van de koran te onderwijzen. Als U Oudfrans wilt leren begint U toch ook met gewoon modern Frans? Zo zou ik het met Oudarabisch ook maar doen.

Naschrift:
Dit schreef ik in maart 2011. In juli van dat jaar verscheen de derde druk. Sommige dingen zijn verbeterd, andere verslechterd. Er ligt nu meer nadruk op de gesproken vormen van het Arabisch, wat ik persoonlijk niet voor zinvol houd. Er is maar één DVD, met minder geluidsmateriaal. Om de hulpmiddelen ten volle te benutten moet men zich op een betaalde website begeven. Toch blijft dit het beste leerboek.

Zie ook hier: Arabisch leren

Terug naar Inhoud

2 thoughts on “Leerboeken Arabisch

  1. al-Kitaab is een chaotisch boek met een ondoordachte opbouw. Een product van moedertaalsprekers die geen flauw benul ervan hebben hoe iemand een vreemde taal leert. De methode is een verspilling van tijd en de boeken een verspilling van geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.