De mufti en de wetenschap

Islamitische rechtsgeleerden vinden het islamitische recht in de jurisprudentie, en als zij dieper graven leiden zij het af uit de Koran en de Traditie van de profeet, de hadith. Dat is hun werk. Sommigen vinden het bovendien nog nodig, de doelstellingen der Sharia en de achterliggende gronden van rechtsregels te zoeken. Met andere woorden: ze willen aantonen dat God gelijk had toen hij het een of andere gebod of verbod instelde. Dan hoor je bij voorbeeld dat varkensvlees verboden is omdat het ziektekiemen bevat, of dat alcohol wangedrag en alcoholisme veroorzaakt. Alsof God zulke hulp nodig had; alsof Gods redenen ons wat aangaan! Wie aan God gelooft heeft toch aan zijn geboden genoeg, of niet soms? Echt belachelijk worden deze geleerden als ze bij deze argumentatie de wetenschap te hulp roepen. Ze hebben natuurlijk geen idee van wat dat is, want ze hebben niet eens een athenaeum-diploma, laat staan een wetenschappelijke opleiding. Maar hun publiek lacht hen niet uit, want dat is nog slechter opgeleid. Zo las ik in Over wat geoorloofd en verboden is in de Islam (Halal en haram), een jeugdwerk van de beroemde media-mufti Yūsuf al-Qaradāwī uit Qatar een ‘wetenschappelijke’ onderbouwing van het islamitische hondenverbod (ja, honden zijn op grond van de Traditie verboden, behalve waak- en jachthonden). Hij wijst op de ‘onlangs ontdekte’ hondenlintworm, door besmetting waarmee bij de mens afschuwelijke abcessen en ongeneeslijke ontstekingen kunnen ontstaan. Dan vervolgt hij:

  • Prof. Noeller heeft bij sectie op menselijke lichamen in Duitsland bevonden, dat het voorkomen van infectie met hondenwormen tenminste 1% bedraagt. In sommige streken, zoals Dalmatië, IJsland, Zuidoost-Australië en Nederland, waar honden worden gebruikt om sleden te trekken, is het voorkomen van de hondenlintworm 12%. In IJsland is het ziektecijfer van mensen, die onder de door deze worm veroorzaakte ontsteking lijden 43%. Als we dan ook nog denken aan het menselijke leed, het verlies aan vlees door de infectie van vee en het voortdurende gevaar voor de volksgezondheid door de aanwezigheid van lintwormen, kunnen we dit probleem zeker niet licht opvatten.

Dit geval is helaas geen uitzondering: heel vaak ziet de wetenschap die door zulke heren geciteerd wordt er zo uit. Nooit een bronvermelding, altijd regelrechte flauwekul. Alleen al daarom moeten imams in Europa opgeleid worden. Geen theologiestudie zonder middelbare schooldiploma. (In Iran is het niveau overigens hoger.)

Zie ook Lichtgelovig          Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.