Lichtgelovig

Waaraan moet een moslim geloven? Aan de koran, aan de uitspraken van de Profeet (voor zover ze gelegen komen) en aan nog een heleboel oude traditie, o.k. Maar moet ook iedere scheet van een moderne prediker geloofd worden? In de les kwamen we op de bewering van de fundi-ideoloog Sayyid Quṭb, dat ± 1950 in Denver, Colorado 48% van de meisjes op een middelbare school zwanger was.1 Alle studenten lachten spontaan; alleen onze strenge muslima zei: maar zo kan het toch geweest zijn? Nee lieve kind, dat kan het niet. Je hoeft geen Amerika-kenner te zijn om dat te begrijpen. De juiste gegevens over teenage pregnancy in het toenmalige Denver zijn ook nog wel te achterhalen, maar nee, er is onzin die zo bespottelijk is, dat een weerlegging de moeite niet loont.2

Die studente is hier schoolgegaan, is zeer intelligent, maar ook erg gelovig. En als je eenmaal begint te geloven, kun je blijkbaar niet meer ophouden. Een weerlegging zou ook zinloos zijn, omdat blijkbaar alleen kennis die in de eigen kring wordt verbreid geldig is. Iets anders wordt niet serieus genomen. Met God of godsdienst heeft dat niets te maken; het is een soort kennis-chauvinisme, dat godbetert niet alleen onder religieuze mensen voorkomt. Blijft de vraag: wat zoekt zo iemand aan de universiteit?

Noot
1. “As for integrating the sexes to refine human feelings and sublimate suppressed desires, it is enough to consult the statistics regarding the number of pregnant girls in U.S. secondary schools.  The number of pregnant girls accounted for as much as 48 percent of the girls attending a high school in Denver.” Geciteerd in Ahmad Bouzid, Man, Society, and Knowledge in the Islamist Discourse of Sayyid Qutb, diss. Blacksburg VG 1998, blz. 183. In het Internet met enige moeite te downloaden.
2. 4.4.2012. Ik heb het nu toch even nagekeken. Het bleek dat in één school in een probleemwijk 4,8% (vier komma acht) van de meisjes zwanger was. Alweer een geval van islamitische ‘wetenschap’.

Zie ook De mufti en de wetenschap         Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.