Supermuslima’s

Jazeker, er bestaan ook stripverhalen waarin moslimse superheldinnen voorkomen. In de strip De 99 van de Kuweitse auteur Na’if al-Mutawa spelen 99 superhelden in de trant van Batman & Co een belangrijke rol in de strijd tegen het islamitische terrorisme en de geborneerde domheid. Daaronder zijn ook vrouwen en meisjes. Bij al-Mutawa zijn deze decent gekleed, maar zonder burqa of sluier.

Jalila, uit Protector of The City of All Faiths (AK Comics) is een vrouw die kennelijk vecht voor Jerusalem, een heldin met een superkracht die zij verwierf na te zijn blootgesteld aan de kernexplosie aan het eind van de 55-jarige oorlog in de omgeving van Jerusalem. Kortom. Jalila is nogal underdressed; in naaktigheid doet zij niet onder voor een superheldin uit een Amerikaanse strip. De censuur in Egypte heeft haar blote wasbordbuikje overdekt met lichtblauw gaas. In Egypte worden tegenwoordig ook buikdanseressen gedwongen hun buik met zoiets te bedekken. Meestal kiezen ze iets vleeskleurigs.

Een vervaarlijke moslimse superheldin die enge evangelische christenen bestrijdt komt voor in de Marvel Comics. Zij heet Sooraya Qadir, alias Dust. Het is een Afghaans meisje, dat de vorm van een zandstorm kan aannemen. Daarin herinnert zij aan een woestijndemon (ghūl, ghoul) uit de oude tijd. En bovendien, la donna è mobile, weet U nog? Bovendien is ze in staat de huid van haar vijanden af te stropen. Zij is bedekt, de vijand naakter dan naakt. Dust draagt een soort niqaab en kijkt behoorlijk vuil uit haar ogen. Om dat mogelijk te maken kan zij de luiken natuurlijk niet helemaal laten zakken, zoals bij een Afghaanse tshaderi. Misschien is ze zo onprettig in de omgang geworden omdat zij een onwettig kind van een onbekende vader is.

Ik weet niets van comics en heb geen zin om me erin te verdiepen, maar het is opmerkelijk dat zoiets ook in de islamitische wereld bestaat. Was nooit verder gekomen dan de Arabische Kuifje en Asterix.

Verder lezen:
– Remke Kruk, ‘Wel erg veel blote dij. Krijgsprinsessen inde Arabische volksepiek,’ in: Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis 29 (2009), 61-77.
– Remke Kruk, The Warrior Women of Islam. Female Empowerment in Arabic Popular Literature, London 2014.
Mijn bijdrage over vechtende vrouwen in de oude tijd hier. Zie hier over islamitische vrouwen in comics, en hier over ghouls in de preïslamitische tijd.

Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.