Eulogieën

Een alinea uit een willekeurig gekozen islamitische tekst ziet er zo uit:

  • Mevlana Jalal-uddin Rumi rahmatullahi ‘alaih is geboren op 6 Rabi ul Awwal 604 hetgeen correspondeert met 30 september 1207 in Balkh, Noord-Afghanistan. Mevlana Jalal-uddin Rumi rahmatullahi ‘alaih  tot een nobele familie. Geleerden zeggen dat Mevlana van moederzijde afstamt van de vierde Khalifa van de Islam Hazrat Ali Karamullah radi Allahu Ta‘ala anhu en van vaderzijde afstamt van de  eerste Khalifa van de Islam Hazrat Abu Bakr as-Siddiq radi Allahu Ta‘ala anhu. Toen Mevlana nog jong was verliet de familie het huidige Afghanistan vanwege de dreiging van Mongoolse invallen en vestigde  zich in Konya (Shareef). Gedurende deze reis kwam de familie de beroemde dichter en Sufi mysticus Hazrat Farid-uddin Attar rahmatullahi ‘alaih tegen die de toen twaalfjarige Mevlana Jalal-uddin Rumi rahmatullahi ‘alaih zijn Asrarnama (Boek der Geheimen) mee gaf.

Zo’n tekst wekt voornamelijk lachlust of weerzin. Te lezen is hij bijna niet, omdat er zoveel gruis in zit. Als ik dat even verwijder ziet hij er als volgt uit:

  • Jalal-uddin Rumi is geboren op 6 Rabi ul Awwal 604 hetgeen correspondeert met 30 september 1207 in Balkh,  Noord-Afghanistan. Jalal-uddin Rumi behoort tot een nobele familie. Geleerden zeggen dat hij van moederzijde afstamt van de vierde Khalifa van de Islam Ali en van vaderzijde afstamt van de eerste Khalifa van de Islam Abu Bakr. Toen Rumi nog jong was verliet de familie het huidige Afghanistan vanwege de dreiging van Mongoolse invallen en vestigde zich in Konya. Gedurende deze reis kwam de familie de beroemde dichter en Sufi mysticus Farid-uddin Attar tegen die de toen twaalfjarige Jalal-uddin Rumi zijn Asrarnama (Boek der Geheimen) meegaf.

Zo, nu is de tekst, ofschoon in slecht Nederlands geschreven, redelijk leesbaar. Het is kennelijk een vertaling uit het Engels.
Wat heb ik in de tweede versie verwijderd? Een aantal eretitels van bepaalde vereerde moslims. Hazrat zo-en-zo, Mawlana zo-en-zo, Abu Bakr as-Siddiq en zelfs een bij een plaatsnaam: Konya (Shareef). Verder vooral een aantal eulogieën, zegenspreuken die moslims traditioneel toevoegen aan iedere vermelding van de naam van God en de namen van bepaalde vereerde moslims. In het Arabisch staan ze er altijd bij, maar toenemend ook bij islamitische teksten in vreemde talen:

  • God: Hij is verheven (of nog iets langers)
  • De profeet Mohammed: God geve hem vrede en geve hem heil
  • Andere profeten: Vrede zij over hem
  • Andere vroege moslims: Moge God welgevallen hebben aan hem/haar.

Dit zijn natuurlijk vertalingen van oorspronkelijk Arabische frasen; ze kunnen er ook anders uit zien. Ze bestaan ook in andere Europese talen en ze kunnen worden afgekort: Allah (swt), Mohammed (pbuh), de Profeet (saws), Aisha (ra), enz.

Vereerde moslims? Ik ben zelf geen moslim, maar het komt mij voor dat ook door hen buiten de profeet geen mensen vereerd zouden moeten worden, en zeker geen plaatsen. Is dat niet in strijd met de leer van de islam? Het lijkt wel heiligenverering. Maar goed, daar ga ik niet over. Het zal voor moslims niet makkelijk zijn ervan af te komen, want het gebruik van zulke frasen, tenminste bij de vermelding van de profeet, geldt als religieuze plicht. (zie duits, engels).
Als Nederlandse lezer wil ik echter wel kwijt dat zulke islamitische teksten er raar uit zien, en in het geheel niet wervend. Het paradoxale is dat moslims met die eulogieën hun eerbied voor God of de betreffende personen willen uitdrukken, maar ongewild nogal belachelijke en onleesbare teksten produceren en dus precies het omgekeerde bereiken. Zou het niet genoeg zijn, God en Profeet met hoofdletters te schrijven? Dan heb je in het Nederlands al een hoop respect uitgedrukt.

In de oude tijd waren moslims nog niet zo vereerderig. Zouden in de oudste handschriften die eulogiën ook al staan? Ik vermoed dat het een aankoeksel is uit later eeuwen. Zal ik bij gelegenheid eens bekijken.

Terug naar Inhoud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.