Boerka & Co

CqpSwxFXEAAphcBDe boerka voor dames is een zo platgepraat kledingstuk dat ik geen zin heb om het er lang over te hebben. Datzelfde geldt voor de nikaab, de tsjador enzovoort.

De boerka is de hoge hak van de islam.

Boerkadraagsters en hakkendraagsters hebben het volgende gemeen: ze nemen genoegen met een outfit die hen in hun bewegingen beperkt om tegemoet te komen aan de al dan niet vermeende wensen van andere, vaak mannelijke mensen.

Ook hebben zij met elkaar gemeen, dat zij dit laatste dikwijls ontkennen en beweren dat zij zelf gekozen hebben voor die fijne dracht, die een sieraad is voor de vrouw en waarin zij zich lekker voelen.
De ontkensters liegen niet. Zij hebben het kleding- of schoenideaal van hun omgeving verinnerlijkt, inderdaad tot het hare gemaakt, en daarom konden zij er werkelijk voor kiezen.

Bij sommige vrouwen speelt misschien een rol dat belemmerende kleding of schoeisel hen ontslaat van allerlei lastige verplichtingen. Zij kunnen iemand om boodschappen sturen, het grove werk uitbesteden en hoeven niet over kinderhoofdjes of door de modder te lopen. Belemmerende kleding en schoenen werden vanouds gedragen door dames. Werkende vrouwen hadden natuurlijk wat anders aan hun hoofd.

Naar rubriek KLEDING:
Dames: tsjador, hot pants.
Heren: lang gewaad, lendendoek, boerka, Arabische kleding in de bijbel.

Terug naar Inhoud