Begeleiding afgeschaft

Misschien hebt U ook het wereldwijd verspreide berichtje gelezen, dat ik hier van het Belgische Skynet citeer:

  • Saoediër moet wegens onbegeleide stewardess het vliegtuig uit
    (Belga) Een streng gelovige moslim heeft in Saoedi-Arabië een vliegtuig moeten verlaten, omdat hij niet met onbegeleide vrouwen in het toestel wilde zitten. Terwijl een stewardess de veiligheidsvoorschriften toelichtte, begon de Saoedi van zijn oren te maken omdat ze zonder mannelijke begeleider aan boord was. Volgens de Saoedische krant Okaz van dinsdag zei de passagier: ‘Ik wil niet dat dit vliegtuig opstijgt vooraleer alle vrouwen die zonder een mannelijk familielid reizen zijn uitgestapt’. Volgens het in Saoedi-Arabië geldende islamitisch recht moeten vrouwen onder begeleiding van hun echtgenoot of een mannelijk familielid reizen. Een schriftgeleerde, die koning Abdullah adviseert, heeft vliegreizen echter van die verbodsmaatregel uitgesloten, zolang een familielid de vrouw op de plaats van bestemming afhaalt. De luchtvaartmaatschappij volgde het argument van de boze passagier niet. Hij en zijn zoon werden door veiligheidsagenten met geweld verwijderd uit het toestel, dat dan met twee uur vertraging van Jeddah naar Dammam vloog. (KAV)

Het is niet mijn gewoonte hier berichten uit het gemengde nieuws op te nemen, en zeker niet als de bedoeling van de publicatie is, bij de lezer een ‘Tsss, het is toch wat!’ teweeg te brengen. De lezers zullen half gelachen, half gegriezeld hebben om weer zo’n halve gare moslim, wat vaak de bedoeling is van zulke artikeltjes.

Mij boeide het berichtje juist omdat het weer eens laat zien hoe makkelijk de Saoedische versie van de Sharia buiten werking gesteld wordt als dat gelegen komt.
De boze passagier had in het licht van de Saoedische Sharia gezien namelijk volkomen gelijk: vrouwen mogen niet reizen zonder de begeleiding van een mannelijk familielid, en dat wordt in het koninkrijk behoorlijk serieus genomen. Het bestaan van onbegeleide stewardessen is dus theoretisch onmogelijk. Toch zijn ze te vinden bij zowel Saudi Arabian Airlines als Nas Air, en niet alleen buitenlandse. Eventueel aangemoedigd door de koning zal de betreffende mufti gedacht hebben: stewardessen laten begeleiden is niet praktisch in zo’n vliegtuig, dus dat doen we niet.

Bij het autorijden zit een vrouw vaak alleen met een niet-verwante mannelijke chauffeur in een auto, wat eveneens tegen de regels is. Zolang vrouwen niet zelf mogen rijden zit er echter niets anders op. Een kleine tegemoetkoming aan de zedelijkheid (en zelfs aan de verkeersveiligheid) is dan het verwijderen van de binnenspiegel: dan kan de chauffeur niet flirten met de dame achterin.

Ruim een eeuw geleden viel het verbod op afbeeldingen van levende wezens. De fotografie drong toen net door in de Arabische wereld en die was veel te verleidelijk om te verbieden. Sindsdien staan ook de vroomste predikers op de kiek.

Het is zonder twijfel na te slaan, welke spitsvondige argumenten of drogredenen telkens gebruikt zijn om oude, islamitisch geïnspireerde regels te ontkrachten, maar dat is niet eens zo belangrijk. Hoofdzaak is dat de afschaffing van zulke regels ook in Saoedi-Arabië blijkbaar snel en pijnloos mogelijk is, en dat biedt hoop op een toenemende modernisering van dat nog altijd starre land.

Terug naar Inhoud