Ibrahim: kalief en vakgenoot?

KaliefIbrahimDe wereld is een kalief rijker. Hij heet Ibrahim, maar is meer bekend als Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, dat sinds enkele dagen in het Engels The Islamic State heet.
.
ISISfahneDe nieuwe kalief zou aan de universiteit van Baghdad Islamitische Studies (inclusief arabistiek) hebben gestudeerd en zelfs een doctorstitel hebben behaald. Ik betwijfel echter dat de man een groot geleerde is. Een studie islamwetenschap, zo weet ik uit eigen ervaring, qualificeert niet voor rebellenleider, en omgekeerd ook niet. De leus in hanenpoten onderaan zijn dreigende zwarte vlag is niet gangbaar: Allāh rasūl Muhammad, wat moet dat betekenen? “God is de boodschapper van Mohammed?” Een rare tekst, waar een islamwetenschapper niet zomaar op zou komen. Als éen van U weet wat daarmee bedoeld is, schrijf a.u.b. een reactie. Een eventueel proefschrift moet te achterhalen zijn, maar te vrezen is dat het een fraudeur is. Irak is echter niet een land waar je vanwege academisch bedrog hoeft af te treden. Integendeel, hij heeft de vlucht naar voren ingeslagen en zich tot kalief benoemd. Of laten benoemen, maar dat komt op hetzelfde neer. En dat is naïef en toont pas goed dat hij geen vakman is en zich in verkeerd gezelschap begeeft.
.
Het kalifaat is na een eeuwenlange doodsstrijd in 1924 ten grave gedragen door Atatürk, wat toen in een aantal islamitische landen een storm van verontrusting veroorzaakte. Pogingen om het te doen herleven zijn echter zeer mager en ongeloofwaardig gebleven. Husayn ibn ‘Alī, de sharīf van Mekka, die zich in 1924 tot kalief uitriep, werd afgezet door de Wahhabieten. De Egyptische Koning Fārūq was graag kalief geworden, maar hij maakte weinig kans en werd in 1952 afgezet. In 1984 noemde al-Numayrī in Soedan zich ‘kalief Gods op aarde’; de Afghaanse Tālibān-Molla Muhammad ‘Umar (1996–2001) ‘vorst der gelovigen’, en ook Duitsland had zijn kalief: de asielzoeker Metin Kaplan, kalief van Keulen. Hij werd in 2004 wegens aanzetten tot moord op een ‘tegenkalief’ uitgeleverd aan Turkije, waar hij levenslang kreeg.
In dat louche gezelschap begeeft zich nu ook Ibrāhīm; evenmin een frisse jongen. Als ik hem was zou ik maar gauw aan mijn stamboom gaan werken, want een kalief behoort volgens traditioneel-soennitische opvatting een Arabier uit de stam Quraysh te zijn.
De kalief draagt overigens een prachtig horloge. Of zou het nep zijn, een goedkope kopie uit een bazar?

Wat is een kalief eigenlijk? Een historisch overzichtsartikel staat hier.

P.S. 13 oktober 2014: Al in August blijkt de kalief over zich te hebben verspreid dat hij een afstammeling van Husayn, de kleinzoon van de profeet is. Hij noemt zich al-Husayni al-Qurashi, dus alles kits. Niemand zal het ooit willen controleren.

9 december 2014: zie nu ook dit artikel in Newsweek.

Terug naar Inhoud

6 thoughts on “Ibrahim: kalief en vakgenoot?

  1. Pingback: Ondersteboven - Sargasso

  2. Pingback: Ondersteboven | Apoftegma

  3. Hartelijk dank voor jullie antwoorden! Ja, die munt, dat moet het zijn. Intussen heb ik horen zeggen dat men voor deze woordvolgorde gekozen heeft omdat God altijd bovenaan moet staan en hoger is dan Mohammed. Maar dat lijkt me een onpraktisch uitgangspunt voor een kalifaat; zo zouden zelfs vele bladzijden in de koran onleesbaar worden.

  4. Die leus lijkt in zijn lettertype wel wat op de letters zoals ze in oude Arabische inscripties te zien zijn. Zou het daar geen kopie van kunnen zijn? Ik noem maar wat: de oudste inscriptie met een tekst die lijkt op de shahada?
    Of moet het van onder naar boven gelezen worden, als ware het nasta’liq?

  5. De rare leus in hanepoten is ontleend aan een (vroegislamitisch?) muntontwerp (of misschien is het een medaillon). Ik ben niet zeker van de historiciteit, maar hij circuleert her en der op internet. Hij bestaat ook in de logischer variant met de woorden Muhammad Rasul Allah. Toch raar dat de vlagontwerper juist de atypische en verwarrende variant heeft gekozen; daar is vast een reden voor, maar ik ken hem niet. Zie onder meer hier: http://www.ayatart.4t.com/cgi-bin/i/images/mn2.jpg Deze pagina geeft helaas geen enkele numismatische informatie. Je kunt hem wel kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.