Vreemd Arabisch geld

Vreemd eigenlijk dat zoveel Arabische benamingen voor geld van oorsprong Europees zijn, terwijl het toch de Arabieren waren die het bankwezen hebben uitgevonden:
Bariza   < Frans: Paris (10 Eg. Piaster, munt geslagen in Parijs)
Dinar    < Latijn: denarius
Dirham mv. darahima    < Grieks: drachme
Ginéh    < Engels: guinea (21 shilling, maar in Egypte opgevat als Pond)
Lira    < Latijn: Libra, Frans: livre, Italiaans: Lira     Pond
Milliem    < Frans: millième
Piaster    < Spaans: piastra
(Q)urūsh, enkelvoud: (Q)irsh, Turks: kuruş    < Duits: Groschen, Frans: gros    Piaster
Riyāl    < Spaans: real
al-Riyāl al-nimsāwi:    De Oostenrijkse Maria Theresia Taler was betaalmiddel in West-Arabië, Jemen en Ethiopië, deels nog tot diep in de 20e eeuw. Hoewel de keizerin in 1780 overleed werden er nog miljoenen daalders van haar met dat jaartal geslagen in verschillende Europese steden en ook in Bombay.
Shilin    < Engels: shilling  (5 PT in Egypte)
.
In het Nabije Oosten betaalde men na de ontdekking van Amerika vaak met Spaans geld, in Jemen met Oostenrijks. De Engelse en Franse benamingen dateren uit de koloniale tijd, de andere zijn ouder. Dirham en dinar dateren uit de zevende eeuw.
.
En waar is deze observatie goed voor? Nergens voor.

Terug naar Inhoud

2 thoughts on “Vreemd Arabisch geld

  1. Ik ben helaas geen historicus en een volstrekte leek op het gebied van munten. Dat is jammer, want voor de vroeg-islamitische geschiedenis zijn de schriftelijke bronnen zeer verwarrend, zodat de getuigenissen van munten nogal belangrijk zijn. Om de activiteiten van kalief Abd al-Malik te bestuderen, zoals ik nog steeds van plan ben, moet ik ook beginnen aan zijn belangijke geldhervorming. Hij is namelijk ± 700 ‘uit de Euro gestapt’ — uit de de Romeinse solidus namelijk, die destijds het muntwezen domineerde — en met zijn eigen munt gekomen. Er is nog een hoop werk te verzetten voordat ik daar wat van begrijp.
    Natuurlijk circuleerden er ook Arabische munten in Europa; goud is goud tenslotte. Er liep een belangrijke handelsweg van het Nabije Oosten naar Scandinavië, via het Zwarte-Zeegebied. Ook is het bekend dat men vanuit het Nabije Oosten slaven kwam kopen op de slavenmarkt in Praag; daar zal men ook met dinars hebben betaald. De kruisvaarders zullen ook het nodige hebben meegebracht.

  2. De observatie is wel ergens goed voor, als je er de Europsese tegenhangers die naar Arabische munten genoemd zijn, ook weet te identificeren en een vergelijking naar periode weet te maken. In de Hoge Middeleeuwen bijvoorbeeld, circuleerde er in Europa wel Arabisch geld. Zo vond een goeie kennis van me een gouden Arabische munt in de Dollardklei en beschikt het Groninger Museum er over een die in het veen bij Boerakker is gevonden. Naast deze munten heeft dit museum er dan nog evenveel uit de 11e, 12e eeuw die in een fibula zijn verwerkt. Men vond ze dus mooi. En als de esthetiek beklijft, waarom zou de naam dat dan niet doen in bijv. het Middelnederduits of ’t Middelnederlands?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.