Inhoud (oud)

NU IN BEWERKING, KAN TOCH GEBRUIKT WORDEN

Onder de groene letters zit telkens een link naar een artikel. Op sommige computers is het groen niet erg duidelijk. Klikt u toch maa
r.
De ‘Inhoud’ wordt bijgewerkt en beter geordend. Daartoe heb ik een nieuwe pagina geopend, INHOUD nieuw, die stukje voor stukje zal worden gevuld. Door leestrajecten in te voeren probeer ik te bevorderen dat u plezierig verder leest.

ARABISCH LEREN Dit wordt niet overgebracht naar INHOUD, nieuw; wil er niet de aandacht op vestigen. Is aan het verouderen.

——————————

KORTE DEFINITIES: aanleiding tot de openbaring. Arabië. Arabieren. dhimmi. fatwa. hadith. islam. isnad. isra’iliyyat. kalief. exegese van de koran. koranuitleg. middelarabisch. moslim. naskh. profetenverhalen. sabab al-nuzūl. sharia. sira. soenna=sunna. tafsir. taqiya.

——————————

KLASSIEKE ARABISCHE LITERATUUR:
1001 Nacht. Sindbad. Aziz, of: Van het nut der liefdespoëzie.
Sterke ZeemansverhalenApen als huispersoneel. De zeeslang (tinnīn)De geile jongen en de aap.
Ibn Hazm, Ring van de duif. Negers bij al-Djahiz. Een dure slaaf (vertaalde tekst van al-Djahiz). De Mutalammisbrief: een Arabische Uriabrief
Poëzie: Ta’abbata Sharran. Umar ibn Rabīʿa, gedicht 1. ʿUmar ibn Rabīʿa, gedicht 2. Ibn Dāwūd, al-Shustari. Abu Nuwas@@. Vrouwenpower: vechtende vrouwen in oude Arabische vertellingen. Arabië anno 650: zwakke mannen, sterke vrouwen. liefdespoezie in 1001

AL-WASHSHA’ over verfijnde manieren in Bagdad 900 na Chr.:  Al overgebracht naar INHOUD nieuw

MUHAMMAD IBN DAWUD AL-ISBAHANI: Al overgebracht naar INHOUD nieuw
——————————

MODERNE LITERATUUR: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

——————————

KORAN: Auteur van de koranChronologie van de koran. Tekstvarianten in de koran. Wat niet in de koran staatKoranexegese (tafsīr)De ‘Vertellers’ (qussâs)K 33:53 (āyat al-ḥidjāb)  Aanleiding tot de openbaringSabab al-nuzūl. Koranverzen uitvergroot. K 68:42. De hidjra in de koran. Midden in de winternacht: soera 97 Koranvertalingen. Leemhuis’ koranvertaling. Kreupelhout in de koran (ashab al-ayka). ‘Islam is alleen de koran.’ Wijnverbod.

——————————

SIRA, of: de biografie van de profeet Mohammed:

——————————

GESCHIEDENIS

Kalief. De eerste kaliefen: Abū Bakr, Umar, Umars bekering, Umars bekering (vertaalde tekst), ʿUmars sterfjaar, Umar en de profeet, Umars diwan. Het eerste Arabische Rijk, Het kalifaat van Medina 622–661@@, De ridda-oorlogen. De vroegste Arabische veroveringen. Djihad. Het loon der martelaren . Portretten van beroemde Arabieren. Kalief, kalifaat: een kort overzicht@@.
. Hebben moslimse zeevaarders Amerika ontdekt?
Het zwaard van de islam

Kalifaat (modern): Al overgebracht naar INHOUD nieuw


ABD AL-MALIK IBN MARWAN: startpagina. De eerste kaliefen@@. Mu‘awiya en zijn opvolgers. De Umayyaden uit Medina verjaagdAbd al-Malik geeft strategisch advies. Abd al-Malik oefent zich in wreedheid en moord. As over Medina? Medina 642 AD: gratis graan en geldDe Rotskoepel in Jeruzalem. Abd al-Malik als stichter van de islam.


——————————

SAOEDI-ARABIË De verwoesting van Mekka. Begeleiding afgeschaft. Gevaren voor de vrouw. Gelukkige vrouwen. Met innige deelneming

Eulogieën

Europeanen: Broodje aap: @@@de schaamhaarkapper, Zwaard

——————————

BELONING EN STRAF: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

Het Kitab al-Azama, een Arabische tekst uit de 10de(?) eeuw over kosmologie, de hel, het paradijs, en nog veel meer. Beschrijving van het ParadijsGroet uit de hel.

De Eindtijd: Ibn Sayyad, een dadjdjaal uit Mohammeds tijd. De dadjdjaal op het eilandDhu al-Suwayqatayn. Ka‘ba verwoest, koran verdwenen, islam opgeheven.

Islam, christendom en jodendom tesamen:

De sira en christelij/joodse invloed op de sira

Terugschrikkende profeten@@. God onder druk zetten. Aisha: een geval van accomodatie. geënt op proften 1 en 2

Christenen: De zwaarden van Jezus.

Profetenverhalen. Het meeste is al overgebracht naar INHOUD nieuw. De hel. Vroegrijpe profeten. .

——————————

HADITH: Hadith en isnad: definities, startpunt. Hadithcollecties. Hadithen opzoeken, naslaan en citerenWaar gaan hadithen over? Isnad als vertelling, Hadiththeorie en –kritiek, islamitisch. Datering van hadithen. Hadithkritiek. Common link. Het lachen van de profeet. Ibrahim, de zoon van de profeet. Koptische Maria, slavin van de profeetHet sperma van de vrouw. Besmetting of voorbeschikking? Katten, honden en de profeet. Jam en kaas: voedsel voor moslims? Zonsverduistering. De Negus van Ethiopië in sira en hadith. Raar mannetje sloopt de Ka‘ba. Mogen vrouwen naar de moskee? Het islamitische verbod op afbeeldingen van levende wezens https://wp.me/p1phO7-3eg

Heilige oorlog. Djihad. Ibrahim: kalief en vakgenoot? zie ook moderne kalief hijra

Sufi’s: God en ezel: al-Shushtari, bron van Gerard Reve

China: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

Geloof
Islam Eulogieën. Islam en wetenschap 1. Islam en wetenschap 2. Het lachen van de profeet. Sharia Wijnverbod Beeldenverbod. De islamistische steniging: een modern fenomeen. Steniging in Istanbul?. Fatwa. Nep-fatwaWijn. Hila. De ‘bepaalde straffen’. Begeleiding afgeschaft. Afgeschafte Sharia-regels.Vasten in ramadan.

Wat zoekt U in de islam?

‘De vrouw’: Supermuslima’s. Gevaren voor de vrouw. Gelukkige vrouwen. Menstruatie. De afzondering van de vrouw (hidjāb).

——————————
Turken, Turks, Turkije, Ottomaans e.d.:, Turken. Ottomaanse liefde voor dieren. Steniging in Istanbul?.

Oriënt, Oriëntalist, Oriëntalistiek, Oriëntalisme. Het zwaard van de islam.
Het Westen. Het Westen: een terugblik. Occidentalisme, De islamisering van de islam, Kruistochten (modern)

Iran: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

——————————
KLEDING: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

Slavernij: Al overgebracht naar INHOUD nieuw

——————————

Geslachten en neigingen in het premoderne Midden-Oosten – 1.

Geslachten en neigingen in het premoderne Midden-Oosten – 2a, b, c. Geslachten en neigingen in het pre-moderne Midden-Oosten – 2c. Geslachten en neigingen in het premoderne Midden-Oosten – 3.

Terug naar Inhoud (nieuw)